Iemand met een gezonde huid en gezonde nagels heeft meestal een goede afweer tegen schimmels. Schimmels hebben het prima naar hun zin in slecht groeiende, vochtige of beschadigde nagels. Onder die omstandigheden kunnen schimmels zich gemakkelijk verspreiden. De sporen van schimmels bevinden zich overal in onze omgeving en we komen er dus eenvoudig mee in contact.
Vooral in gemeenschappelijke ruimtes ( denk aan zwembaden, sporthallen en sauna’s.) Wanneer je daar op blote voeten loopt, komt je bijna onvermijdelijk in contact met schimmelsporen. Als je vervolgens je voeten niet goed afdroogt of veel transpireert, is de kiem voor een schimmelinfectie gelegd. Iemand met een schimmelinfectie kan miljoenen sporen verspreiden, die heel lang besmettelijk blijven.
Het is een misverstand te denken dat schimmelinfecties ontstaan door slechte hygiëne. Wat je zelf kunt doen om de kans op besmetting zo klein mogelijk te houden:
Een schimmelnagel geneest nooit vanzelf. Wanneer de nagel door schimmel is geïnfecteerd, kan deze infectie zich langzaam uitbreiden. Tot voor kort was de behandeling van een schimmelnagel erg moeizaam. De behandeling duurde vaak wel zes tot twaalf maanden. Tegenwoordig kan de huisarts of dermatoloog geneesmiddelen voorschrijven die een hardnekkige schimmelinfectie sneller en grondiger kunnen bestrijden. Ook bestaan er laserbehandelingen tegen schimmel.
Naast de voorgeschreven middelen moeten alle schoenen aan de binnenkant worden behandeld met een schimmeldodend middel. Uit voorzorg om te voorkomen dat schimmelsporen zich in de schoenen nestelen en zodoende herinfectie veroorzaken.
Ondersteunende behandeling door de pedicure is zeer aan te raden. Zij kan dikke en soms pijnlijke nagels dunner maken, wat de genezing bevordert.
BRON: ProVoet